52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 2020-ban

2016-ban a Fülöp-szigeteken, Cebu városában tartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróünnepségén Ferenc pápa Budapestet jelölte ki a következő világkongresszus színhelyéül.

Az 1881 óta rendszeresen – az utóbbi időben négyévente – megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust ünnepeljük.

A Kongresszus (NEK) alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia, a kongresszusi mozgalom Jézus Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban való valóságos jelenlétét hirdeti.

Magyarország adott otthont az 1938-as Világkongresszusnak is, a 34. rendezvény jogát Budapest nyerte el. Ez óriási elismerésnek számított. Azóta is felhangzik templomainkban és a szívekben a Kongresszus himnusza, Koudela Géza és Bangha Béla szerzeménye: “Győzelemről énekeljen…”

Volt már egyszer hazánkban ilyen Kongresszus 1938 előtt is, de akkor még Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként volt rendezője, s az esemény Bécsben volt.

2016 májusában kezdődött meg az előkészítés folyamata Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága elnökének látogatásával. A 2020-ig tartó négyéves felkészülés során teológiai bizottságot hoztak létre, meghatározták a rendezvény témakörét és vallásos, felkészülő összejövetelek kerülnek megszervezésre. Megalakult a Kongresszus Titkársága is.

A Kongresszus jelmondata „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7), amit a Szentatya is jóváhagyott. Ez a 87. zsoltárból vett idézet az Újszövetség fényében titokzatos utalás az Eucharisztiára is.

A felkészülési évek pünkösdtől pünkösdig tartanak.

  • Az első év jelmondata: „Az Eucharisztia mint az egyéni keresztény élet forrása”, ami az Oltáriszentséggel való személyes kapcsolatot kívánja elősegíteni.

  • A második év „Az Eucharisztia, az Egyház forrása” jelmondattal a közösség felé nyit, hiszen az egészséges közösség Krisztus-központú és gyarapodó közösség.

  • A harmadik év fő feladata a misszió: „Az Eucharisztia forrás a világ számára”.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos weboldala: www.iec2020.hu

(A cikk forrása: www.iec2020.hu, Wikipédia)