52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 2020-ban

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 2020-ban

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten kerül megrendezésre 2020-ban. (2020. szeptember 13-20.)

2016-ban a Fülöp-szigeteken, Cebuban tartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróünnepségén Ferenc pápa Budapestet jelölte ki a következő világkongresszus színhelyéül.

Az 1881 óta rendszeresen – az utóbbi időben négyévente – megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust ünnepeljük.

A Kongresszus (NEK) alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia; a kongresszusi mozgalom Jézus Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban való valóságos jelenlétét hirdeti. Örömteli találkozás Jézus Krisztussal és egymással, ahol katolikus keresztények tanúságot tesznek Isten szeretetéről a világ felé.

Magyarország legutóbb 1938-ban adott otthont a Világkongresszusnak, amikor a 34. rendezvény jogát Budapest nyerte el. Ez óriási elismerésnek számított. Azóta is felhangzik templomainkban és a szívekben az 1938-as Kongresszus himnusza, Koudela Géza és Bangha Béla “Győzelemről énekeljen…” című szerzeménye.

Volt már hazánkban ilyen kongresszus 1938 előtt is, ám akkor Magyarország még az Osztrák-Magyar Monarchia részeként volt rendező, s az esemény helyszíne Bécs volt.

2016. májusában kezdődött meg az előkészítés folyamata Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága elnökének látogatásával. A 2020-ig tartó négyéves felkészülés során teológiai bizottságot hoztak létre, meghatározták a rendezvény témakörét és vallásos, felkészülő összejövetelek kerülnek megszervezésre. Megalakult a Kongresszus Titkársága is.

A kongresszus jelmondata „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7), amit a Szentatya is jóváhagyott. Ez a 87. zsoltárból vett idézet az Újszövetség fényében titokzatos utalás az Eucharisztiára is.

A felkészülési évek pünkösdtől pünkösdig tartanak.

  • Az első év jelmondata: „Az Eucharisztia mint az egyéni keresztény élet forrása”, ami az Oltáriszentséggel való személyes kapcsolatot kívánja elősegíteni.

  • A második év „Az Eucharisztia, az Egyház forrása” jelmondattal a közösség felé nyit, hiszen az egészséges közösség Krisztus-központú és gyarapodó közösség.

  • A harmadik év fő feladata a misszió: „Az Eucharisztia forrás a világ számára”.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban további részleteket az alábbi csatornákon találnak:

Web: https://www.iec2020.hu/hu
Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC8x105h1Ody_blbfBm2DePw
MiseVlog: https://www.youtube.com/channel/UC1zuucvh8x0XxGmPEF_KNUg
Facebook oldal: https://www.facebook.com/nek2020/
Instagram oldal: instagram.com/nek2020budapest

 

Author: Kretti Gréta

Missziós küldött

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.